Ελληνικός Τουρισμός, Περιβάλλον και Οικολογία

11 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν ριζική αναθεώρηση του Χωροταξικού για τον Τουρισμό

Οι οργανώσεις ασκούν αναλυτική κριτική υποστηρίζοντας ότι το προτεινόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) όχι μόνο θα επιτρέψει τη συνέχιση του υφιστάμενου τουριστικού μοντέλου, το οποίο είναι χωρίς σχέδιο και βλάπτει το περιβάλλον, αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση! 

Σύμφωνα με τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, Greenpeace, MedINA και WWF Ελλάς) το ΕΧΠ στερείται επαρκούς επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης, μόνο θεωρητικά υποστηρίζει την οργανωμένη και περιορίζει τη διάχυτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνει ελάχιστες πρόνοιες περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπει τη δόμηση εκτεταμένων τουριστικών εγκαταστάσεων σε μικρές νησίδες άνω των 300 στρεμμάτων ενώ δεν προτείνει κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου του κορεσμού σε επιβαρυμένες νησιωτικές και αστικές περιοχές και τελικά οδηγεί στην περαιτέρω αποδόμηση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού.

Οι οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΝ να αναθεωρήσει ριζικά το προτεινόμενο ΕΧΠ για τον Τουρισμό και να το θέσει εκ νέου σε διαβούλευση λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των ενδιαφερομένων.

Παγασητικός-Κάρλα: Μήπως φταίει (και) η διάλυση των φορέων διαχείρισης και ο υπερσυγκεντρωτισμός;

Σύμφωνα με τους Πράσινους-Οικολογία, κύρια αιτία για την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Παγασητικό είναι η "απουσία της Μονάδας Διαχείρισης της Κάρλας (πρώην Φορέας Διαχείρισης), που μετά την ενσωμάτωσή της στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α./ΥΠΕΝ, έπαψε να λειτουργεί". Αντίστοιχα, [η κυβερνητική πολιτική] "έχει διαλύσει τη Δασική Υπηρεσία και αντί της πρόληψης επενδύει αποτυχημένα στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, έτσι και με τις Προστατευόμενες Περιοχές ασχολείται μετά την υποβάθμιση ή την καταστροφή τους." Στην σχετική ανακοίνωση επικρίνουν την τοπική αυτοδιοίκηση για μη έγκαιρη διαχείρηση της κρίσης ενώ επισημαίνουν και την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μεταξύ των πιθανών αιτιών του μαζικού θανάτου των ψαριών.

Σαντορίνη: Ημερήσιες Κρουαζιέρες Φοροδιαφυγής

Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ στις προβλήτες πάνω από τα μισά ημερόπλοια φοροδιαφεύγαν. Η εντατικοποίηση των ελέγχων, θα έλεγε κανείς η μονιμοποίηση των ελέγχων - γιατί να μην εδρεύουν μονίμως τα κλιμάκια στη Σαντορίνη - είναι και ένας άλλος τρόπος καταπολέμησης του υπερτουρισμού, καθώς οι τιμές θα ανέβουν στα πραγματικά επίπεδα μειώνοντας την ζήτηση ενώ και κάποιοι παίκτες θα αποχωρήσουν μειώνοντας την προσφορά. 

ΚΤΕΛ Κηφισού: Για μια κούρσα δολλάρια - Φαρ Ουέστ

Άγρια συμπλοκή και πυροβολισμοί στον αέρα μεταξύ αυτοκινητιστών(;) διαφορετικών ομάδων/εταιρειών/φατριών (;) για τα μάτια ενός πελάτη (που μάλλον θα τα είδε όλα) που ήθελε να μεταβεί με βαλίτσες στο αεροδρόμιο, άρα το κόμιστρον ήτο δελεαστικόν. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο σταθμό κατήγγειλε - στην οθόνη - ότι το φαινόμενο είναι συχνό. Ακούει κανείς; Πάντως, για να γλυτώσετε ανάλογες εμπειρίες σημειώστε ότι υπάρχει η γραμμή εξπρές Χ93 λεωφορείο που συνδέει τον σταθμό ΚΤΕΛ Κηφισού με το Αεροδρόμιο. 

Κυκλάδες: "Νερά υπάρχουν" - άρα και άδειες γεώτρησης για νέα ξενοδοχεία

H Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου έδωσε άδειες γεώτρησης σε 2 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, σε Μύκονο και Κουφονήσια. Είναι σίγουρο ότι το νερό θα είναι και επαρκές, πχ για μια ντουζίνα πισίνες, και ασφαλές για την υγεία, μετά και από αυστηρούς ελέγχους όπως είθισται.

Ερμιονίδα: Αναζητά νερό μέσω αφαλάτωσης

Και οι περιοχές του Δήμου Ερμιονίδας, με τα πολλά νέα και τα παλιά μεγάλα τουριστικά/ρήαλ-εστέητ πρότζεκτς (Κοιλάδα, Κρανίδι, Πόρτο Χέλι), είναι, οποία έκπληξις, αντιμέτωπες με το φάσμα της λειψυδρίας, καθώς και της διάβρωσης των ακτών, όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ της συνάντησης του αρμοδίου Δημάρχου και Περιφερειάρχη. Η αφαλάτωση βεβαίως, ούτε πανάκεια, ούτε τζάμπα είναι (ενεργοβόρα), επιβαρύνει με απόβλητα (1 λίτρο άλμης για κάθε λίτρο καθαρού νερού) και χημικά (χλωρίνη, χαλκός) το περιβάλλον, δηλαδή συνήθως την παρακείμενη θάλασσα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία (των ντόπιων) όταν γίνεται μακροχρόνια κατανάλωση - καθώς το νερό μια θα περιέχει περισσότερα από ότι πρέπει χημικά, μια λιγότερα, ενώ θα στερείται βασικών στοιχείων που έχει πχ το μεταλλικό νερό. Ας φανταστούμε επίσης το επίπεδο και την συχνότητα συντήρησης μιας δημοτικής μονάδας αφαλάτωσης σε ένα νησιωτικό ή παράκτιο προορισμό που δέχεται τεράστια τουριστική πίεση.

Νάξος: Όταν τελειώνει το νερό τελειώνουν, μεταξύ άλλων, και οι πατάτες

Σε συνέντευξη του στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αναφέρει ότι η παραγωγή της ονομαστής πατάτας έχει υποτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης νερού, την οποία απέδωσε στην μη-κατασκευή ενός φράγματος στο Τσικαλάρι και την μη-τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου. Η υπερκατανάλωση-σπατάλη του νερού στον τουριστικό (αλλά και τον αγροτικό τομέα) δεν αναφέρθηκε ως πιθανή αιτία.

ΠΟΕΕΤ: Νέα Συλλογική Σύμβαση με 7% αύξηση μισθών σε μή-κύρια καταλύματα και ενοικιαζόμενα

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) μετά από προσπάθειες 6 μηνών και μεσολάβηση της διαιτησίας υπεγράφη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις μισθών κατά 7% από 01/04/2024, ενώ διατηρούνται όλοι οι θεσμικοί όροι της σύμβασης και τα επιδόματα. Η ΠΟΕΕΤ θα ζητήσει την κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική.

Αυλίδα: Ανάδειξη του Ιερού της Αρτέμιδος, της Θυσίας της Ιφιγένειας και των Ομηρικών Επών

Ένα σημαντικό μνημείο παγκοσμίου εμβελείας που επί δεκαετίες δεν είναι προσβάσιμο ενώ τέμνεται, προσβλητικά, και από δρόμο, επιτέλους θα αναδειχθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο δρόμος θα μετακινηθεί, θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές μεταξύ των οποίων και δίκτυο μονοπατιών που θα συνδέουν το μνημείο με κοντινές αρχαιότητες όπως οχύρωση κυκλώπειας (μυκηναική) τοιχοποιίας και ακρόπολη του 4ου αιώνα ΠΧ. Παραπλεύρως, έχουν ξεκινήσει εργασίες κατεδάφισης-θυσίας (αλά Ιφιγένεια) του ερειπωμένου εργοστασίου τσιμέντου (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας-Ηρακλής-Λαφάρζ) μάλλον για μεγάλο πάρκο λοτζίστιξ (κοντέηνερ) και όχι για να αναδειχθεί ο κόλπος (Μικρό Βαθύ) από τον οποίο, κατά το έπος, αναχώρησαν τα πλοία για την Τροία. Μερίδα πολιτών της Χαλκίδας μάλιστα επιθυμεί την διατήρηση και πολιτιστική αξιοποίηση των κτηρίων του τσιμεντάδικου, ενώ στο Μικρό Βαθύ από το 2017 τα καλοκαίρια διεξάγεται Φεστιβάλ (Bio-mechanical Festival) και θεατρικές παραστάσεις.

ΔΥΠΑ: 14.464 επιταγές κοινωνικού τουρισμού χρησιμοποιήθηκαν τον Ιούλιο 2024

... σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) στην οποία σημειώνεται ότι δημοφιλέστερος προορισμός είναι η πολύπαθη Εύβοια, μάλλον λόγω του ότι προβλέπονται μέχρι 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις στα βόρεια του νησιού (Δήμοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης–Αγ. Άννας) αντί για 6 στις περισσότερες άλλες περιοχές στις οποίες προβλέπεται και ιδιωτική συμμετοχή των ωφελουμένων. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι "εξετάζεται", ενώ κοντεύει να τελειώσει το καλοκαίρι, το ενδεχόμενο να καλύπτεται μέρος των ακτοπλοικών εισιτηρίων από το πρόγραμμα "Τουρισμός για 'Ολους". 

Χανιά: Επέκταση του Αεροδρομίου ζητά η Ένωση Καταλυμάτων

...με ορίζοντα 40ετίας και ... βασικά επιχειρήματα ότι η τουριστική κίνηση "ανεβαίνει 10% ετησίως" ενώ τα καινούργια ραντάρ ήδη (υποτίθεται) μπορούν να εξυπηρετήσουν "26 αεροπλάνα ταυτόχρονα" αλλά χωράνε μόλις 6. Οι παραχωρησιούχοι του αεροδρομίου φυσικά πιέζουν γιατί έτσι συμφέρει την τσέπη τους, αλλά μήπως οι καταλυματάρχες να ξανασκεφτούν ποιο ακριβώς μέλλον και μοντέλο προτείνουν για τον τόπο τους; Αντί να μιλάνε για κορεσμένη περιοχή, μιλάνε για κορεσμένο αεροδρόμιο;